Søg i denne blog

søndag den 15. januar 2017

En hyldest til min hjemstavn: THY


"Blæsten går frisk over Limfjordens vande, 
rusker dem op til vågen flugt, 
jager dem mellem de favnende strande, 
fylder med toner hver en bugt. 
Og sømanden synger bag sit rat 
på krydstogt fra Nordsø til Kattegat,"

sådan lyder første vers af den sang, som de fleste Thyboer vil betegne som Thys nationalsang. Sangen beskriver egentlig meget godt, de fysiske rammer som Thy rummer. 


Limfjorden - et samlingspunkt

Limfjorden danner rammen for sejlerlivet, havnen og sammenholdet på bådene - mens Vesterhavet med sit mere barske ydre danner rammerne om det så moderne surferliv i stærk kontrast til de gamle fiskerbåde. Alt sammen kontraster man sjældent finder inden for så lille et geografisk område.

Thy: mere at byde på

Thy byder på langt mere end den vilde, rå og ikke mindst smukke natur. Blæsten kendertegner også området, og dens rå natur er også på en eller anden måde med til at danne de mennesker, som opvokser i det til tider barske klima, hvor naturen hersker - men også hvor hjertevarmen og sammenholdet står stærkt, selv i krisetider. Hvor familien er i højsædet, og hvor roen indfinder sig.

For snart 5 år siden valgte jeg at flytte fra Thy. Jeg er en af dem, som betegnes i Limfjord Update som en af "de udvandrende Thyboer". Og nej, jeg sidder ikke med tårer i øjnkrogene, når jeg ser en så misvisende dokumentar som den DR2 viste i går kaldet "Vi elsker Thy". Thy er mere end blot Thylejr og tavse Thyboer... 


Thy er innovation og iværksætteri

Nej, Thy er som skribenten på Limfjord Update skriver fuld af gode historier. Jeg nævner bare nogle her: Bakkedal, Thy Lam, URT, Alive festivalen, National Park Thy og ikke mindst TFC vores lokale fodboldhold og Mors Thy - vores lokale håndboldhold. 


Thy er drivkraft og iværksætterånd

Alt sammen eksempler på hvordan ildsjæle og iværksættere er med til at drive Udkantsdanmark frem og skabe vækst, hvor andre måske havde givet op. Der findes en form for drivkraft og iværksætterånd, som kun spirer frem, hvis man er opvokset i et område som Thy. Den drivkraft og iværksætterånd har jeg taget med mig til København - hovedstaden fuld af mulighed.


At søge hjem og væk fra Storbylarm

Men når Københavnerlivet bliver for stressende og storbylarmen for meget, søger jeg hjem. Hjem til trygge rammer. Hjem til ro. Hjem til Limfjorden kun 500 meter fra mine forældres hjem. Hjem til dem jeg elsker men ikke ser tit nok. Hjem hvor roen og stilheden og tiden til fordybelse er. 

For Thy er alt det København ikke er. De mennesker der bor der er bygget af noget helt specielt - de har aktivt valgt at bo et sted, hvor de godt ved, at regeringen og københavnersnuderne ikke kommer og redder dem fra den triste skæbne, at ungdommen flytter mod storbyerne. I stedet for at ynke skaber Thyboerne deres egne drømme - de skabe vækst - de skaber fællesskab - det er URT og Alive rigtig gode eksempler på. 


Thy: de perfekte rammer at vokse op i

Thy er et fantastisk sted at vokse op - der er legende børn, smuk natur, dagsinstitutioner og landsbykulturer. Nogle af de mennesker som stadig betyder allermest for mig, er de venskaber, som jeg dannede som barn netop i Thy.


Hvorfor rejse væk fra Thy?

Men hvorfor så søge væk, hvis alt er så "rosenrødt" i Thy? Jeg søgte flere udfordringer, jeg søgte miljøer, hvor der var højere til loftet, hvor der var plads til mine store armbevægelser - et sted, som af selv min kæreste ikke kan identificere sig med, nemlig Copenhagen Business School. 

Et af Danmarks mest prestigefyldte handelsskoler. Hvor du kan råbe højt, glæde dig over dine gode præstationer uden at pakke det ind i jyske vendinger som "Ja, det gik jo godt nok", når man scorer en 2-cifret karakter for et fag, der rent faktisk betød noget.

Thy og CBS er to kontraster i mit liv, der gør, at jeg føler mig hel. Jeg kan føle mig hjemme begge steder


Tak Thy!Men alt det Thy har givet mig i min opvækst er bestemt ikke glemt. For man er vel jyde, og når jeg scorer en god karakter eller får en ny lejlighed forsøger stadigvæk at pakke det ind i jysk ydmyghed. For ingen skal jo tro, at jeg er bedre end dem. 

Så tak Thy - tak for din smukke natur, min dejlige familie og din barske blæst - du har gjort mig til den, jeg er...


Jeg glemmer aldrig, hvor jeg kommer fra...

3 kommentarer: